Understimulerad stråle och strålröta

Ett inte alltför ovanligt problem här i Sverige, och även i andra länder, är strålröta. Strålröta handlar om en stråle som drabbas av bakterie och/eller svampangrepp. Den blir smärtsam för hästen att gå på och många gånger är strålröta en vanlig orsak till att hästar skos.

Hoven nedan har kraftig strålröta, trånga, långa och understuckna trakter. Stötdämningen och blodcirkulationen i hoven är kraftigt försämrad. Bredaste delen på hoven är alltför långt fram i hoven på grund av de dåligt verkade trakterna och den långa tån. När denna häst verkas och trakterna kommer ner mer så är det troligt att hästen kommer ömma en del om inte strålen behandlas mot rötan. Det är alltså viktigt att se över både stråle och verkningen i sig.

stralrota_1

Här nedan är en frisk hov med en väl fungerande stråle. Det finns knappt någon mittstrålfåra att tala om, vilket är ett tecken på att den inte är drabbad av bakterier och/eller svamp. Mittstrålfåran är bara som en liten fördjupning i hoven. Trakten slutar där strålen har sin bredaste punkt. Hovens bredaste del är vid strålens mittpunkt.

Bild på frisk stråle

Bild på frisk stråle

/Frida och Erik

Det här inlägget postades i Hovar, Hovslageri, Skoning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *